Helpen planten op kantoor om ons te ontspannen?

Natuur helpt ons ontspannen en herstellen van stress. Voor bedrijven is dit interessant omdat op de werkvloer vaak stressvolle situaties ontstaan. Door werknemers hiervan te laten herstellen, voorkomen ze ziekteverzuim. Hoewel er nog niet veel onderzoek naar het effect van natuur op kantoor op werknemers is gedaan, lijkt het dat natuur een belangrijk middel is om mensen te laten herstellen van stress.

De juiste planten geven een kantoor extra uitstraling en zorgen voor een gezellige werkomgeving. Niet enkel de werknemers krijgen een goed gevoel, ook klanten zullen aangenaam verrast zijn wanneer het kantoor mooi groen is ingericht.

Natuur helpt ons te ontspannen

Natuur helpt ons te ontspannen, maakt ons weerbaarder tegen stress en verbeterd onze stemming is gebleken uit veel onderzoek in. Dit kun je zelfs meten in onze fysiologie; onze bloeddruk verlaagt als we naar natuur kijken en er in bewegen en verhoogt als we een stedelijke omgeving zien.

Natuur heeft positieve invloed op gezondheid

Ook zijn er aanwijzingen dat de natuur hierdoor een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Dit komt doordat de natuur ons helpt ontspannen. Hierdoor kunnen we gemakkelijker terug keren naar een staat waarin onze gedachten, gevoelens, fysiologie en fysiek optimaal functioneren.

Een betere akoestiek binnen een ruimte

Buiten worden planten al lang gebruikt om geluidsoverlast te beperken. Binnen kunnen planten echter ook helpen om een betere akoestiek te creëren binnen een ruimte.

Planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Vooral hoge geluiden worden gedempt in een kantoor met harde oppervlakken zoals marmer of beton. Om het beste resultaat te bekomen zet je de planten best in een hoek of langs een muur, in plaats van in het midden van een kamer of op een groot tapijt

Positief effect van natuur op kantoor

Psychologisch onderzoek naar het effect van natuur op kantoor (in de vorm van planten of uitzicht op natuur) op werknemers wijst in dezelfde richting. Werknemers zijn meer tevreden als er meer uitzicht is op ‘groene elementen’. Deze tevredenheid blijkt ook samen te hangen met gunstige scores op stress gerelateerde onderwerpen en gezondheid. Ook lijkt de aanwezigheid van planten op kantoor een positieve invloed te hebben op gezondheid van werknemers.

Conclusie

Om harde conclusies te kunnen trekken is er helaas nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect van planten op kantoor. Kijken we naar de studies die niet specifiek gericht zijn op kantoren, dan kunnen we over het algemeen stellen dat natuur een positieve invloed heeft op de stressbestendigheid van mensen.

Aangezien mensen een belangrijk gedeelte van hun actieve leven aanwezig zijn op kantoor, kun je denk ik stellen dat het belangrijk is dat er ook op kantoor genoeg natuur aanwezig is. Dit kan zijn in de vorm van planten, afbeeldingen van natuur of uitzicht op natuur.

(bron: www.omgevingspsycholoog.nl)

Vragen of opmerkingen? Laat hier een reactie achter